kompot wiśniowy

kompot wiśniowy
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewaaa
Klasyka smaku i to jaka pyszna. Czasem do kompotu wrzucam laskę wanilii, polecam lubiącym takie klimaty :)

Składniki

  • wydrylowane wiśnie (tyle ile macie)
  • zalewa: 1,5 litra wody, 1,5 szklanki cukru (moje były bardzo kwaśne, jeśli macie słodkie dajcie 1 szklankę)
  • ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Składniki zalewy mieszając doprowadzamy do wrzenia (jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek wanilii dodajemy ją teraz i dokładnie mieszamy, nie gotujemy).


    Słoiki o pojemności 1 litra lub 0,75 litra dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem.
    Wiśnie układamy w słoikach do mniej więcej połowy wysokości, zalewamy do pełna zalewą, porządnie zakręcamy.
    Wkładamy do dużego gara wyłożonego ściereczką, pasteryzujemy od zagotowania przez 10 minut, wyjmujemy i nie odwracając do góry dnem studzimy do osiągnięcia temperatury pokojowej.
    Czynności powtarzamy do wykończenia owoców.

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 12 lipca 2016
Pyszności,w zimie mamy zapach lata.Zdjęcia cudowne:)
GREGORHSPEED 12 lipca 2016
<3 Boski <3 uwielbiam jak to się mówi u nas wisznie :P
Ewaaa 13 lipca 2016
dokładnie tak, dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wydrylowane wiśnie (tyle ile macie)
  • zalewa: 1,5 litra wody, 1,5 szklanki cukru (moje były bardzo kwaśne, jeśli macie słodkie dajcie 1 szklankę)
  • ziarenka z laski wanilii (opcjonalnie)
Składniki