Kompot śliwkowy (klasyczny)

Przepis dnia 2015-08-11
Kompot śliwkowy (klasyczny)
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Wspominałam już, że sezon śliwkowy trwa. Grzechem byłoby nie korzystać z tych pysznych owoców. Dzisiaj zachęcam do ugotowania kompotu, którym skutecznie orzeźwimy się podczas upałów.

Składniki

  • śliwki (u mnie Radomianki) 1 kg
  • cukier według uznania*
  • woda 2 litry
  • *Ilość cukru zależy od naszego smaku, ale i od tego jak słodkie mamy śliwki. Im słodsze śliwki, tym mniej cukru będziemy potrzeb

Przygotowanie

  1. Śliwki myjemy, osuszamy na sicie. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Do gotujących się śliwek dodajemy cukier.

    Kompot gotujemy 10 minut, na małym ogniu. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra.

    Gotowy kompot studzimy, przecedzamy, przelewamy do dzbanka.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (4)

rosse 09 sierpnia 2015
Samo orzeźwienie taki kompot,pychota:)
BEATA1978 10 sierpnia 2015
Dzięki :)
aniafor 11 sierpnia 2015
Nie wierzę!Kompot ze śliwek!!!! Dobrych kilka lat szukałam tego skomplikowanego przepisu! Dzięki Wam wiem jak... Czytaj całość »
Nie wierzę!Kompot ze śliwek!!!! Dobrych kilka lat szukałam tego skomplikowanego przepisu! Dzięki Wam wiem jak przygotować kompot ze śliwek! :-Ddroga redakcjo, proponuję awansować niniejszy przepis na danie roku! Pozdrawiam. Idę gotować :-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • śliwki (u mnie Radomianki) 1 kg
  • cukier według uznania*
  • woda 2 litry
  • *Ilość cukru zależy od naszego smaku, ale i od tego jak słodkie mamy śliwki. Im słodsze śliwki, tym mniej cukru będziemy potrzeb
Składniki