Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na działce zaczyna się czas na porzeczki. Owoc ten ma tyle samo zwolenników co przeciwników, ale jeśli chodzi o kompot w mojej osobie ma wielkiego fana.
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 274
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Wspaniałe polędwiczki, w których elegancja spotyka się z aromatem i smakiem,...
Odsłon: 50
Wyjątkowe Tiramisu Truskawkowe to kwintesencja letniego raju zamknięta w dese...
Odsłon: 274
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 179
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 476
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 69
Składniki
Porzeczki wsypujemy do dużego sitka i pod bieżącą wodą, może być zimna, płuczemy np z kurzu. Ja nie obrywam ogonków, ponieważ one w tym przepisie nie przeszkadzają.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wrzucamy do wody z porzeczkami. Jeżeli jabłka tylko umyjecie i nie obierzecie, to też będzie dobrze. Do całości dodajemy goździki. Przykrywamy garnek i zaczynamy gotować. Gotujemy do wrzenia napoju, jak zacznie się gotować to zmniejszamy ogień i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie wyłączamy, przykrywamy i odstawiamy.
Jak mamy już wystudzony kompot to wtedy smakujemy i dodajemy cukier. Porzeczki są słodkie ale kwaśne i właśnie tę kwasotę regulujemy dodając cukier według Waszego uznania. Trochę dekoracji i życzę smacznego.