Kombucha

Kombucha
> 5-6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Zdrowy napój z fermentowanej herbaty, wzmacniający odporność i usprawniający trawienie. Przepis pochodzi z 409. odcinka programu "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 1 grzybek kombucha
  • 5-6 łyżek sypkiej herbaty zaparzonej w 1 l wody filtrowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 ½ l wody filtrowanej, źródlanej lub mineralnej

Przygotowanie

  1. Herbatę zaparzyć. Posłodzić i wystudzić. Dolać wodę (tak, by otrzymać ok. 3 ½ l napoju). Włożyć kombuchę. Przykryć wyjałowioną ściereczką, spiąć gumką i odstawić na 7-14 dni. Po tym czasie przelać do butelek.

Składniki
  • 1 grzybek kombucha
  • 5-6 łyżek sypkiej herbaty zaparzonej w 1 l wody filtrowanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 ½ l wody filtrowanej, źródlanej lub mineralnej
Składniki