Koktajl regenerujący z kaszą jaglaną

Przepis dnia 2016-03-29
Koktajl regenerujący z kaszą jaglaną
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FitSweet
Wiosna! Idealna pora, aby wzmocnić organizm po ubogiej zimowej diecie. Dlatego warto wprowadzić do swojego menu super-jedzenie. Superfood to termin dietetyczny, określający jedzenie o świetnych właściwościach żywieniowych. Może to być duża ilość mikroelementów, antyoksydantów lub witamin, a czasami mówi się nawet o właściwościach przeciwrakowych oraz wzmacniających układ immunologiczny.

Składniki

  • 1 dobrze dojrzałe mango
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. 1) Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli (pamiętaj, aby kaszę przed ugotowaniem obficie przelać najpierw zimną, a potem gorącą).

    2) Mango obrać i pokroić na kawałki, dodać sok z limonki lub cytryny i zblendować na gładką masę.

    3) Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, miód, mleko oraz olej kokosowy i jeszcze raz dokładnie wymieszać blenderem.

    4) Gotowy koktajl podawać od razu po przygotowaniu.

Składniki
  • 1 dobrze dojrzałe mango
  • 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka (250 ml) mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli
Składniki