Jałowcówka gajowego

Jałowcówka gajowego
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
Czas oczekiwania: 5 miesięcy

Składniki

  • 35 dag suszonych lub 75 dag świeżych jagód jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l czystej wódki 45%

Przygotowanie

  1. Owoce wypłucz, osącz i przełóż do wyparzonego gąsiorka lub dużego słoja, dodaj cukier, zalej wódką. Gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co 2-3 dni silnie potrząsać gąsiorkiem. 2. Następnie zlej płyn znad owoców do wyparzonej butelki i odstaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania, a po upływie tego czasu ściągnj nalewkę znad osadu (najlepiej gumową rurką). Osad przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy lub lejek wyłożony watą kilkakrotnie owi niętą jałową gazą. Otrzymany płyn dodaj do nalewki. 3. Całość szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Dopiero po tym czasie jałowcówka nabiera smaku. Czas oczekiwania: 5 miesięcy

Komentarze do przepisu (1)

SzaryWilk 08 lipca 2013
Robiłem i polecam :)smakuje oczywiście jak gin lubuski. Robiłem wielokrotnie eksperyment na znajomych. Dwa... Czytaj całość »
Robiłem i polecam :)smakuje oczywiście jak gin lubuski. Robiłem wielokrotnie eksperyment na znajomych. Dwa drinki: jeden z domowym ginem a drugi z kupnym. Smak identyczny i nikt nawet nie próbował zgadywać.
Składniki
  • 35 dag suszonych lub 75 dag świeżych jagód jałowca
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 l czystej wódki 45%
Składniki