Izotonik arbuzowy

Izotonik arbuzowy
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Przepis na niezwykle pyszny, zdrowy i naturalny izotonik, który przygotujemy w kilka chwil. Arbuz jest niskokalorycznym owocem, który w 92 % składa się z wody, ale w swoim składzie niesie cenne wartości odżywcze tj. potas, magnez, wapń, antyoksydanty oraz witaminę A i C. Szybko i naturalnie zaopatruje nasz organizm w elektrolity. Zawiera także cenny aminokwas - cytrulinę, która rozszerza światło naczyń krwionośnych, co powoduje zwiększenie objętości mięśni w trakcie treningu. Cytrulina wspomaga również regenerację mięśni oraz pozwala na bardziej intensywny wysiłek.

Składniki

  • 400 g miąższu z arbuza
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • duża szczypta soli

Przygotowanie

  1. Miąższ z arbuza pozbawiamy pestek i przekładamy do miksera. Następnie dolewamy wodę mineralną, sok wyciśnięty z jednej limonki, dużą szczyptę soli oraz miód lipowy i miksujemy przez chwilę dla dobrego połączenia składników.

    Napój najlepiej smakuje schodzony.

  2. * Miód możemy zastąpić także syropem klonowym, daktylowym lub z agawy.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 02 czerwca
Super,samo zdrowie:)
kuchmariola63 03 czerwca
Super :)
Facet_w_kuchni 03 czerwca
Proste i wspaniałe :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Polecane przepisy: poncz arbuzowy

Polecane przepisy: izotonik domowy

Polecane przepisy: wódka arbuzowa

Składniki
  • 400 g miąższu z arbuza
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka miodu lipowego
  • duża szczypta soli
Składniki