Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewającą imbirówką będziemy się raczyć w czas jesienno-zimowych przeziębień i w przypadku wychłodzenia organizmu. Wyobraźcie sobie połączoną moc imbiru, cytryny i miodu wspartą obecnością alkoholu – takiej miksturze nie oprze się żadna infekcja!
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13207
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 14
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13207
To proste i smaczne sushi z łososiem i ogórkiem, idealne na lunch, kolację lu...
Odsłon: 140
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 177
Składniki
Imbir należy umyć i pokroić w cienkie plasterki. Można obrać, ale nie jest to konieczne. Cytryny także umyć i pokroić na ósemki, wraz ze skórką. Imbir i cytryny wrzucić do słoja, dodać cukier oraz miód, zalać alkoholem. Zakręcić szczelnie i odstawić na 3 miesiące. Słojem trzeba niekiedy wstrząsnąć.
Po tym czasie nalewkę zlać (odcedzić) i odstawić do sklarowania, a następnie ściągnąć rurką znad osadu. Osad przefiltrować. Trunek powinien dojrzewać w chłodnym miejscu przez 3 miesiące lub dłużej. Na zdrowie!