Herbata lipowa

Herbata lipowa
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Przyznaje, nie suszyłam lipy, niestety nie mam takiej możliwości. Kupiłam jednak bardzo fajny susz. Paczuszka suszonej lipy nie była zbyt tania, ale warto było kupić. Taki napar ma zupełnie inny smak niż herbata lipowa "ekspresowa". Polecam na takie chłodne, jesienne dni jak ten dzisiejszy.

Składniki

  • garść suszu lipowego
  • woda gotowana 200 ml
  • syrop rabarbarowo- mirabelkowy 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Susz wkładamy do kubka. Gdy woda nam się zagotuje, nim zalejemy nią liście lipy, czekamy dwie minutki, aby woda miała mniej niż 100 stopni Celsjusza.
    Zalany susz przykrywamy spodeczkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy lub nie.
    Dla siebie nie przecedzam, jeżeli miałabym ją podać gościowi, to oczywiście wypada przecedzić. Choć tak fajnie wyglądają liście lipy, gdy napęcznieją w wodzie.
    Do herbaty wlewamy syrop i delektujemy się smakiem natury :))

Komentarze do przepisu (4)

Ewaaa 20 listopada 2014
pamiętam jak babcia poiła mnie podobną herbatką w jesienne dni, będę musiała się rozejrzeć za suszem, a w... Czytaj całość »
pamiętam jak babcia poiła mnie podobną herbatką w jesienne dni, będę musiała się rozejrzeć za suszem, a w lecie za lipą :)
Futka 21 listopada 2014
Przepyszna i zdrowa herbatka lipowa :) Pozdrawiam serdecznie :)
BEATA1978 22 listopada 2014
Pozdrawiam Cię Kasiu weekendowo:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • garść suszu lipowego
  • woda gotowana 200 ml
  • syrop rabarbarowo- mirabelkowy 2 łyżki
Składniki