Grzaniec z bakaliami

Grzaniec z bakaliami
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Rozgrzewa w mroźne dni.

Składniki

  • wino wytrawne, 500 ml
  • orzech włoskie, 4
  • migdały, 6
  • rodzynek, 10
  • Plastry pomarańczy, 4
  • łyżeczki cukru, 6
  • płąska łyżka cukru waniliowego, 1
  • kardamon i cynamom w proszku, goździki, skórka z cytryny, do smaku

Przygotowanie

  1. Do garnka najlepiej z podwójnym dnem wlać wino i wsypać przyprawy i cukier. Orzechy rozbijamy i kroimy na ołówki , migdały (najlepiej całe) rodzynki i plastry pomarańczy wrzucamy do garnka z winem. Podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia ! Gdy będzie gorąco rozlać. do kubków.

Komentarze do przepisu (4)

taura 26 stycznia 2011
o nie! przez Twój przepis będę musiała naruszyć dietę!!! Ale zrobię to z największą przyjemnością :)
purchawencjos 26 stycznia 2011
Hej Taura .... jeśli Cię to pocieszy to ja tez jestem na diecie :-) a to był taki mały skok w bok :P
polkangaroo 28 stycznia 2011
Grzańce są rozgrzewające a skoki w bok podniecające... :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wino wytrawne, 500 ml
  • orzech włoskie, 4
  • migdały, 6
  • rodzynek, 10
  • Plastry pomarańczy, 4
  • łyżeczki cukru, 6
  • płąska łyżka cukru waniliowego, 1
  • kardamon i cynamom w proszku, goździki, skórka z cytryny, do smaku
Składniki