Gruszkówka z cynamonem

Gruszkówka z cynamonem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Przedstawimy Wam pyszną nalewkę. Moim zdaniem bije na łep wiśniówkę...tzn dla mnie bije;) Robiliśmy ją rok temu. Rok czasu sobie leżakowała i nabierała mocy i smaku. Zdjęcia jest już po tym czasie. Bardzo polecamy. Naprawdę warto. Powędrowała nawet do Niemiec;) Ok podaję przepis...

Składniki

  • 2,5 kg słodkich gruszek, 1/2 kg cukru, 1 l wódki, kawałek kory cynamonu, parę goździków

Przygotowanie

  1. Obieramy gruszki i usuwamy gniazda. Pokroiłam je następnie w ćwiartki. Zasypujemy w dużym słoju cukrem. Tak przygotowane odstawiamy na około 2-3 dni aż puszczą sok. Jeżeli już sok jest zalewamy wódką i dodajemy korę cynamonu i goździki. Zamykamy słoik i odstawimy na miesiąc. ja odłożyłam do piwnicy. Ważne żeby było ciemne miejsce.Po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek. Odstawiamy na około 7 miesięcy. My jak już wspomniałam degustowaliśmy dopiero po roku. Wtedy nam najbardziej smakowała;)

Komentarze do przepisu (2)

ewulka55 22 sierpnia 2014
naleweczka zdaje się "prima sort" w smaku - na pewno warta zrobienia od zaraz :-)
aniolywkuchni 23 sierpnia 2014
o nprawde jest super smaczna i mocna. Mozna dodac pol na pol wodki i spirytusu tez
Składniki
  • 2,5 kg słodkich gruszek, 1/2 kg cukru, 1 l wódki, kawałek kory cynamonu, parę goździków
Składniki