Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gorący kubek z pigwą, imbirem, pod kruszonką"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 162
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 162
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
25 minut • 4 porcje • 635 kcal/porcja • 4 zł/porcja
W misce wymieszaj wodę, cukier, pokrojoną na małe kawałki skórkę pomarańczową, obrany i starty imbir. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki pigwy, gotuj jeszcze 5 minut.
Zmniejsz ogień i na małym gotuj całość około godziny, aż pigwa zmięknie i sos nabierze złotego koloru.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj 4 kokilki masłem.
Odcedź pigwy z sosu i nakładaj do przygotowanych naczynek. Powstały sos zagotuj, żeby zgęstniał. Przelej do każdej kokilki.
Przełóż herbatniki do foliowej torebki i dokładnie skrusz. W garnku wymieszaj okruszki z masłem i cynamonem. Nakładaj na pigwę i piecz około 15 minut. Podawaj z jogurtem.Źródło: Olivia