Garam masala lassi

Garam masala lassi
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: JoAnkaW
Mieszkaliśmy w Indiach 1,5 roku. Upał tam straszny całymi dniami. Hindusi jak nikt potrafią sobie z nim poradzić. Indyjski napój lassi spożywany jest tam dla orzeźwienia. Robi się go w domu, serwuje w restauracjach, kawiarniach i znajdziemy go u ulicznego sprzedawcy. Napój przyrządzany jest z jogurtu naturalnego, wody i przypraw, zwłaszcza soli i chili. Bardzo często dodaje się do niego przyprawę indyjską garam masala, jest to mieszanka: kolendry, kminku, cynamonu, kardamonu, pieprzu czarnego, liścia laurowego, goździków i anyżu.

Składniki

  • jogurt naturalny – kubeczek mały (150 ml)
  • woda – 75 ml
  • garam masala – 1-2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • lód (opcjonalnie)
  • mięta (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i blendujemy.

  2. Dekorujemy miętą.

    SMACZNEGO :)

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 17 czerwca 2019
Musi byc pyszne! nawet nie slyszalam o takim cudzie!
Składniki
  • jogurt naturalny – kubeczek mały (150 ml)
  • woda – 75 ml
  • garam masala – 1-2 łyżeczki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta
  • lód (opcjonalnie)
  • mięta (opcjonalnie)
Składniki