Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpyszniejszy domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Super prosty i sprawdzony przepis na kompot rabarbarowy, który smakuje cudownie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 35
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1983
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 35
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1983
Składniki
Odcinamy obie końcówki łodygi. Łodyg nie obieramy. Dzięki temu kompot będzie miał piękny różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki. Łodygi mają się rozgotować, więc nie musimy ich kroić równiutko. Pokrojone łodygi dajemy do garnka o pojemności minimum 4 l. Zasypujemy cukrem i dorzucamy goździki. Zalewamy rabarbar wodą. Gotujemy na mocnym ogniu. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika do takiej, by kompot tylko lekko mrugał. Kompot z rabarbaru gotujemy 20-30 minut. Po tym czasie wyłączamy go i gdy lekko przestygnie przecedzamy przez duże, gęste metalowe sitko. Odstawiamy gotowy kompot do przestudzenia.