Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Orionka
Napoje roślinne zastępują w diecie tradycyjne mleko tym osobom, które nie mogą go pić lub nie chcą. Co prawda w sklepach można spotkać wiele roślinnych zamienników mleka ale warto czasem zrobić je samemu. Wychodzi to zdecydowanie taniej i sami znamy skład napoju. Pozostałe po produkcji mleka wiórki wykorzystałam do upieczenia racuchów kokosowo-jabłkowych.

Składniki

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 litr zagotowanej, gorącej wody

Przygotowanie

  1. 100 g wiórek kokosowych zalewam 1 litrem przegotowanej, gorącej wody. Całość mieszam i odstawiam na 10 minut. Potem prze kilka minut jak najdokładniej wszystko blenduję ręcznym blenderem. Zblendowane wiórki przelewam przez sito wyłożone bawełnianą ściereczką. Dodatkowo wiórki dokładnie odciskam w ściereczce z płynu. Mleko gotowe!
    Można je lekko dosłodzić ulubionym słodzikiem ale nie jest to konieczne.

Składniki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 litr zagotowanej, gorącej wody
Składniki