Czekolada po irlandzku

Przepis dnia 2008-11-15
Czekolada po irlandzku
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: smacznego
1 porcja: 671 kcal.

Składniki

  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag śmietanki kremówki
  • piórka czekolady

Przygotowanie

  1. Czekoladę drobno posiekaj. Podgrzej 200 ml mleka, włóż czekoladę i podgrzewając mieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie rozpuści się w mleku. 2. Wanilię rozetnij, wyjmij rdzeń. I rdzeń i laskę wanilii zagotuj w pozostałym mleku, laskę usuń. Do mleka wlej czekoladę, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie dołóż miód i whiskey. 3. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Gorącą czekoladę rozlej do czterech ogrzanych szklaneczek. Czekoladę przykryj warstwą bitej śmietanki. Udekoruj piórkami czekolady lub posyp słodkim kakako. Natychmiast podawaj.

Składniki
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml irlandzkiej whiskey
  • 2 łyżki miodu
  • 15 dag śmietanki kremówki
  • piórka czekolady
Składniki