cytrynówka z miodem na spirytusie

cytrynówka z miodem na spirytusie
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
...domowa cytrynówka z miodem i spirytusem można powiedzieć że to klasyk! Szybka w wykonaniu, gotowa do spożycia po 2-3 dniach. Ilość wody i cukru można dowolnie zmieniać w zależności od upodobań procentowych. Ja zrobiłam w/g poniższych proporcji i nam własnie taka smakowała...

Składniki

  • 0,5 litra spirytusu
  • 1 szkl soku z cytryn
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5-0,75 l wody
  • 1/2 szkl cukru

Przygotowanie

  1. Cytryny porządnie szorujemy; z 3-4 cytryn odkrawamy byle jak skórkę ale samą żółtą część. Wrzucamy do słoika, zalewamy spirytusem zakręcamy słoik i odstawiamy na kilka godzin.

  2. Z cytryn wyciskamy sok tak żeby była szklanka (250ml) W garnku umieszczamy sok wraz z miąższem z cytryn, cukier, miód i wodę. Mieszankę podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru; studzimy. Wodę z miąszem cytrynowym przecedzamy dwa razy przez sito wyłożone pieluchą tetrową. Przecedzamy również spirytus ze skórkami cytrynowymi.

  3. Do wody z cytryną i miodem powoli wlewamy spirytus. Dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek.
    Cytrynówkę odstawiamy na kilka dni aby się przegryzła.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 26 stycznia
Taka cytrynówka musi wspaniale smakować i rozgrzewać w te chłodne wieczory:)
KulinarnaChwila 27 stycznia
Pyszotka:)
Składniki
  • 0,5 litra spirytusu
  • 1 szkl soku z cytryn
  • 0,5 szklanki miodu
  • 0,5-0,75 l wody
  • 1/2 szkl cukru
Składniki