Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cold Brew to kawa nie parzona, a macerowana zimną wodą przez kilka godzin. Jest delikatniejsza, bez goryczki i kwaśności. Spróbujecie - zachwycicie się jej smakiem!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 171
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 199
Składniki
Kawę mielimy w młynku (ma być grubo mielona). Wsypujemy ją do dużego słoika lub zaparzacza french press i zalewamy wodą. Mieszamy i zakręcamy słoik, lub przykrywamy zaparzacz (nie dociskamy). Słoik lub zaparzacz wkładamy do lodówki na 8 godzin. Przepisy mówią o parzeniu od 6 do nawet kilkunastu godzin. Po 8 miała pełny, ale delikatny smak. Kawę przelewamy przez filtr, lub odciskamy w french press. Pozostaje nam mocna esencja kawowa, którą można trzymać w lodówce jeszcze kilka dni. Esencję mieszamy z zimną wodą (zgodnie z naszymi upodobaniami smakowymi), podajemy na lodzie, samą lub z mlekiem albo słodzidłem. Kawę można podawać także z miętą, plasterkiem cytryny lub pomarańczy - będzie wtedy jeszcze bardziej orzeźwiająca.