Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek jest pachnący z chrupiącą skórką. Zapraszam na przepis.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 114
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 74
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 114
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 74
Składniki
Do miseczki skruszy 25 g świeżych drożdży, cukier i 1 łyżkę mąki , 50 ml ciepłej wody, mieszamy dokładnie , nakrywamy ściereczką , zostawiamy na 10 minut . Do misy robota kuchennego dodajemy 570 g mąki ,2 łyżki miękkiego masła, 350 ml ciepłej wody, płaska łyżkę soli , 2 łyżki suszonego pomidora , 2 łyżki słonecznika , wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego, z (końcówką haka do ciast drożdżowych, Jak ciasto będzie już elektryczne wyrabialam 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godziny. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość . Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrabiamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (20/14) . Ponownie odstawiamy na 30 minut . Wierzch spryskujemy woda i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni Celsjusza przez 15 minut , po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy jeszcze 20/25 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika i od razu wyjmujemy z blaszki i studzimy na kratce. Smacznego.