Caffe Latte

Caffe Latte
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Aniula
Caffe Latte do przyrządzenia domowymi sposobami bez expresu ciśnieniowego!!! 2 minuty i efekt murowany!!! :-)

Składniki

  • kawa rozpuszczalna, 1 łyżeczka
  • wrzątek, 100 ml
  • mleko 3,2%, 100 ml

Przygotowanie

  1. W małym naczyniu z "dzióbkiem" np.: dzbanuszku na mleko zalać łyżeczkę kawy rozpuszczalnej wrzątkiem. Jeżeli słodzimy kawę, to należy ją posłodzić już teraz wedle uznania i zamieszać.

  2. W wysokim naczyniu podgrzać mleko - ważne żeby go nie zagotować. Podgrzewamy do temperatury ok. 60 stopni.

  3. Ubijamy rozgrzane mleko za pomocą miksera ok. 30 sekund, do uzyskania dużej, puszystej piany.

  4. Do wysokiej, przeźroczystej szklanki wlewamy ostrożnie mleko (powoli, żeby nie wpadła piana - pomagamy sobie łyżką odgarniając pianę).

  5. Na mleko wlewamy kawę. Ustawiamy szklankę pod kątem i kawę wlewamy delikatnie po ściance - tak aby się nie zmieszała.

  6. Na kawę wykładamy pozostała pianę z mleka i wedle uznania dekorujemy przyprawą do kawy, czekoladą lub mielonym cynamonem.

  7. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (14)

aDa72 20 lutego 2011
5 i do ulubionych ;]
disgust 20 lutego 2011
no, muszę spróbować, może się uda :)
Aniula 20 lutego 2011
Zawsze się udaję :-)!
Ważne żeby zachować kolejność: mleko, kawa, mleko.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kawa rozpuszczalna, 1 łyżeczka
  • wrzątek, 100 ml
  • mleko 3,2%, 100 ml
Składniki