brzoskwiniowa nalewka

brzoskwiniowa nalewka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Miodipieprz
Nasze krajowe brzoskwinie, nieco cierpkie i kwaskowe, nie są tak apetyczne jak zagraniczne sprowadzone z południa dorodne okazy. Jednak ta ich cierpkość, połączona z długim okresem leżakowania, nadaje naszym nalewkom niepowtarzalny smak. Którego nigdy nie osiągniemy korzystając ze słodszych, południowych owoców.Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga.

Składniki

  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 l wódki
  • 0,4 kg cukru

Przygotowanie

  1. Drylujemy brzoskwinie, zostawiając 3-4 całe i wkładamy je do słoja ze szczelnym zamknięciem.

    Do słoja dokładamy również brzoskwinie z pestkami (dzięki pestkom nalewka będzie miała orzechowy posmak), oraz cukier i alkohol ( tak by owoce były całkowicie przykryte).

  2. Całość mieszamy i szczelnie zamykamy. Słój odstawiamy w nasłonecznione miejsce i czekamy, potrząsając słojem na początku co dwa, a potem trzy dni, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.

  3. Po trzech tygodniach zlewamy nalewkę ( filtrując ją przez płótno) do butli.
    Butelki przekładamy w ciemne i chłodne miejsce i pozwalamy nalewce dojrzewać.

  4. Długość okresu dojrzewania nalewki w butelkach, zależy tylko od naszej cierpliwości.
    Nie może jednak, to być okres krótszy niż trzy miesiące (wersja dla najbardziej niecierpliwych).
    Osoby nieco cierpliwsze zaczynają raczyć się nalewką po sześciu miesiącach, a prawdziwi koneserzy przelewają trunek do butelek i pozwalają by dojrzewała, jeszcze przez co najmniej rok.

Komentarze do przepisu (2)

grazka950 21 września 2015
zamknięte lato w słoiku:) chętnie by się spróbowało:)
elwiramaria 25 sierpnia 2018
To chyba morele.
Składniki
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 l wódki
  • 0,4 kg cukru
Składniki