Bawarka

Bawarka
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: protegemoi
Moją pierwszą bawarkę wypiłam przez przypadek- zaparzyłam sobie rano tak mocną herbatę, że potem pomyliłam ją z kawą i wlałam do niej mleko. Kiedy mama poinformowała mnie, że to "bawarka" byłam, jako zgermanizowana Polka, wniebowzięta, ale moje zapały ostudził wszechwiedzący wujek Google, który poinformował mnie, że bawarka pochodzi nie z Niemiec, a z Francji.

Składniki

Przygotowanie

  1. Mleko podgrzewamy i wlewamy do ciepłej herbaty.

  2. Żółtko roztrzepujemy i stale mieszając dolewamy do herbaty z mlekiem.

  3. Słodzimy do smaku miodem. Można dodać cynamon. Pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Komentarze do przepisu (2)

biancorossa 23 sierpnia 2011
Zdarzyło mi się wypić bawarkę jednak bez żółtka.Nie jest taka zła jak ją tu opisują
Malwa55 28 sierpnia 2011
Często pije mocna herbatę z mlekiem,ale nie dodaje cynamonu ani cukru i bez żółtka.I taka jest najlepsza ale to... Czytaj całość »
Często pije mocna herbatę z mlekiem,ale nie dodaje cynamonu ani cukru i bez żółtka.I taka jest najlepsza ale to juz kwestia gustu.
Składniki
Składniki