Ayran

Ayran
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Turecki napój do grillowanych dań mięsnych, najlepszy w upały.

Składniki

Przygotowanie

  1. Trzeba energicznie wymieszać jogurt z wodą doprawić szczyptą soli i lub dwiema. Napój idealnie nadaje się na upały.
    Najsmaczniejsza jest podstawowa wersja, niektórzy dodają mięte lub nawet roztarty czosnek, ale z czosnkiem to się nawet nigdy nie spotkałam.
    Najsmaczniejszy jest do popijania kofty lub kebaba.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (24)

kuchmariola63 04 maja
Ciekawy przepis. Muszę wypróbować, tylko czekam na upalne dni :)
Docherro 04 maja
Świetny przepis ,poczekam na upały i robię:)
Nevermore 04 maja
Dobrze, że wstawiłaś ten przepis, bo latach sobie przypomniałem, że będąc kiedyś w Turcji dostaliśmy... Czytaj całość »
Dobrze, że wstawiłaś ten przepis, bo latach sobie przypomniałem, że będąc kiedyś w Turcji dostaliśmy właśnie ayran do kasap kofte. Pyszne to wszystko było. Trzeba będzie zrobić przy okazji :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki