Ajerkoniak :

Ajerkoniak :
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
avatar Autor: helenapon
Robię go najczęściej na święta, dla pań, które nie lubią mocniejszych trunków.

Składniki

  • 1/2 litra spirytusu
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (łatwiej się rozpuszcza podczas ucierania)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (piękniej pachnie niż cukier wanilinowy)
  • 2 puszki zagęszczonego mleka niesłodzonego (po 400 ml każda)

Przygotowanie



  1. Żółtka wiejskich, ekologicznych jaj, ucierać z cukrami przez 12-15 minut na puszystą masę. Cukier powinien być całkowicie rozpuszczony.
    Wciąż ucierając dodawać stopniowo zagęszczone mleko niesłodzone a na końcu powolutku dolewać spirytus. Jeszcze chwilę ucierać do połączenia się wszystkich składników. Przelać przez gęste sitko i rozlać do butelek. Przechowywać w lodówce. Próbować dopiero po kilku dniach jak zgęstnieje i nabierze mocy.

    *Jeżeli dla kogoś będzie za mocny, można dolać 1/2 szklanki przegotowanego, zimnego mleka*

Komentarze do przepisu (1)

Ola1984 23 listopada 2021
Pyszny trunek :) Domowy ajerkoniak nie ma sobie równych :)
Składniki
  • 1/2 litra spirytusu
  • 8 żółtek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (łatwiej się rozpuszcza podczas ucierania)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (piękniej pachnie niż cukier wanilinowy)
  • 2 puszki zagęszczonego mleka niesłodzonego (po 400 ml każda)
Składniki