Żytni chleb z ziemniakami

Żytni chleb z ziemniakami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Dawniej nasze babcie wypiekały tak smaczny chlebek.

Składniki

  • Składniki:
  • Ziemniaki ½ kg
  • Mąka żytnia ½ kg
  • Sól 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże 5 dag
  • Cukier ½ łyżeczki
  • Ciepła woda ¼ szklanki
  • Tłuszcz do formy

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem i ciepłą wodą. Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, ale zachować wodę z gotowania, ziemniaki utłuc. Wodę z gotowania ostudzić, wymieszać z rozczynem z drożdży, ziemniakami i połową mąki. Dokładnie wymieszać ręką i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodać resztę mąki, sól i wyrobić ciasto ręką przez 20 minut. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do ręki. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 1 ½ godziny. Formę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto chlebowe i jeszcze odłożyć na pół godziny do podrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 50 minut. Dzięki ziemniakom chlebek zachowa długo świeżość.

Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 22 października 2018
Pyszny i zdrowy.:)
terwol 22 października 2018
Bardzo smaczny
gochna55 07 listopada 2018
Fajny przepis, trzeba wypróbować :):)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki:
  • Ziemniaki ½ kg
  • Mąka żytnia ½ kg
  • Sól 1 łyżeczka
  • Drożdże świeże 5 dag
  • Cukier ½ łyżeczki
  • Ciepła woda ¼ szklanki
  • Tłuszcz do formy
Składniki