żytni chleb na zakwasie z kawą i migdałami

żytni chleb na zakwasie z kawą i migdałami
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
bardzo eksperymentalny chleb z dodatkiem rozpuszczalnej kawy i migdałów

Składniki

  • 325g /350g/ mąki żytniej – u mnie mieszanka razowej 2000 i 750
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 200 ml wody
  • 75 ml mocnej, przestudzonej kawy
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru brązowego
  • spora garść posiekanych migdałów

Przygotowanie

  1. Wieczorem

    Wszystkie składniki mieszam w misce. Do połączenia. Okrywam ścierką i odstawiam na noc /najlepiej 10-12 godzin – tym razem moja noc była wybitnie krótka, odstawiłam na około 6/.

  2. Od rana

    Blat posypuję mąką /używam cały czas żytniej/ i przekładam ciasto. Formuję bochen. Roluję, zakładam ze 2-3 razy. Podsypuję mąką.

    Czystą ścierkę umieszczam w misce. Mocno posypuję mąką. Przekładam bochen. Okrywam czule ścierką. Odstawiam na około godzinę.

    Rozgrzewam piekarnik maksymalnie. W środek wkładam żaroodporne naczynie z pokrywką.

    Wypijam kawę. Oczywiście wystygła.

    Po około godzinie delikatnie przekładam bochen do formy. Piekę pod pokrywą 30 minut w 230 stopniach Celsjusza. Po pół godzinie zdejmuję pokrywę i zmniejszam temperaturę do 200 stopni. Piekę około 15 minut.

Składniki
  • 325g /350g/ mąki żytniej – u mnie mieszanka razowej 2000 i 750
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 200 ml wody
  • 75 ml mocnej, przestudzonej kawy
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru brązowego
  • spora garść posiekanych migdałów
Składniki