Zwykłe bułki pszenne, śniadaniowe.

Zwykłe bułki pszenne, śniadaniowe.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne, delikatne bułki pszenne, śniadaniowe. Proste w wykonaniu.

Składniki

  • mąka pszenna - chlebowa typ 750 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże suszone 7 g lub 25 g świeżych
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), mleko z wodą lekko podgrzewamy. Odważamy mąkę, przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do przesianej mąki dodajemy suche drożdże, sól i cukier, dokładnie mieszamy Do tak przygotowanej mąki dodajemy podgrzane masło i wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto na elastyczne i sprężyste. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 6 równych części, każda po około 145 gram i z każdej z nich formujemy bułkę. Uformowane z ciasta bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą z bułek nacinamy do samego spodu. Ułożone bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 25 minut na grzałkach góra-dół. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 09 kwietnia
Pyszne i chrupiące:)
Składniki
  • mąka pszenna - chlebowa typ 750 50 dag
  • mleko 125 ml pół szklanki
  • woda 125 ml pół szklanki
  • drożdże suszone 7 g lub 25 g świeżych
  • masło 40 g lub 5 łyżek oleju
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka do podsypania
Składniki