Zimowe warzywa w sosie kaparowym

Zimowe warzywa w sosie kaparowym
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Wegetariańskie danie. Świetny dodatek do dań.

Składniki

  • 300 g marchwi ( u mni bio )
  • 300 g selera korzeniowego
  • 2 pory ( u mnie bio ok. 300 g )
  • 300 g brukselki
  • 2 cebule
  • 40 g masła klarowanego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • mała łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaparów i zalewy
  • 200 ml śmietany

Przygotowanie

  1. Marchew i seler umyłem, obrałem. Pory przekroiłem wzdłuż, starannie umyłem, oczyściłem. Brukselkę umyłem, oczyściłem. Cebulę pokroiłem w ósemki. Marchewki pokroiłem ukośnie na plastry grubości ½ cm. Pory i seler pokroiłem na kawałki.
    Masło roztopiłem, na średnim ogniu podsmażyłem cebulę. Do cebuli dodałem pozostałe warzywa, smażyłem je 3 minuty na małym ogniu. Wlałem bulion. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem pod przykryciem ok. 15 minut.
    Śmietanę wymieszałem ze skrobią ziemniaczaną. Zagęściłem warzywa, zagotowałem. Dodałem kapary razem z zalewą.

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 25 stycznia
Awesome <3
Maudie 26 stycznia
Idealne dla mnie :)
KulinarnaChwila 26 stycznia
Pyszności :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g marchwi ( u mni bio )
  • 300 g selera korzeniowego
  • 2 pory ( u mnie bio ok. 300 g )
  • 300 g brukselki
  • 2 cebule
  • 40 g masła klarowanego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • mała łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaparów i zalewy
  • 200 ml śmietany
Składniki