Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem – dodatek do grilla

Ziemniaki zapiekane w mleku z żółtym serem – dodatek do grilla
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Dodatek do dań z grilla, czyli zapiekane ziemniaki w mleku z serem żółtym, świetnie komponują z grillowanym mięsem. To może być nie tylko dodatek do grillowego menu, ale również dodatek świetnie pasujący do obiadu. Ta forma podania ziemniaków jest u mnie w domu dość popularna i wszyscy chętnie się tym zjadają. Przyznaję, że te ziemniaki są bardzo smaczne. Proste do wykonania i tanie. Zamiast świeżego czosnku możecie dodać suszony granulowany. Zamiast suszonego tymianku świeży. Jeśli zaś nie macie masła akurat na stanie dodajcie do mleka śmietankę 30 %. Ważne, żeby była odrobina tłuszczu. U mnie w domu to proste danie zrobiło furorę, mam nadzieje, że skuszę Was tym pomysłem na takie wydanie kartofelków i przy najbliższej okazji takie upieczecie. Z dodatkiem takich ziemniaków grill to uczta!

Składniki

  • 3 duże ziemniaki (ok. 0,5 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła albo 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku albo 2 ząbki świeżego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • masło do posmarowania formy do zapiekania

Przygotowanie

  1. Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i wyłożyłam je do natłuszczonego wcześniej naczynia do zapiekania.
    W kubeczku wymieszałam: mleko, sól, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty żółty ser i zalałam tym ziemniaki. Na wierzch położyłam plastry masła i cebulę pokrojoną w grube pół plastry albo ćwiartki.

  2. Zapiekałam bez przykrycia ok. 1 godziny w 180 stopniach do zrumienienia się ziemniaków.
    Przed podaniem posypałam natką pietruszki i delikatnie oprószyłam pieprzem.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 14 czerwca
Pyszotka:)
fafiatko 23 czerwca
Świetne, tak przygotowane musiały być kremowe!
Składniki
  • 3 duże ziemniaki (ok. 0,5 kg)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki masła albo 100 ml śmietanki 30%
  • pieprz
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku albo 2 ząbki świeżego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • masło do posmarowania formy do zapiekania
Składniki