Ziemniaki pieczone z bułką tartą

Ziemniaki pieczone z bułką tartą
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Moje najnowsze odkrycie. Ziemniaki obtoczone w bułce tartej które, w połączeniu z sosem czosnkowym czy kwaśnym mlekiem, mogą stanowić samodzielne danie. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do mięsa. Ja akurat podałam je ostatnio z czerwonym barszczem i tą wersje także gorąco polecam.

Składniki

  • ziemniaki 6 sztuk
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • suszony czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek, bułkę
    tartą i sól do smaku. Całość mieszamy do momentu, aż ziemniaki równomiernie pokryją się przyprawami wymieszanymi z bułką tartą.
    Przygotowujemy blaszkę do pieczenia, najlepiej tą z wyposażenia piekarnika, wykładamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
    Ziemniaki układamy na blaszce, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 02 maja
Swietny pomysl, takich jeszcze nie jadlam.
Maudie 03 maja
Super pomysł na ziemniaczki :)
Przepyszne ziemniaczki, wyobrazam sobie jak smakuja z sosem :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ziemniaki 6 sztuk
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • suszony czosnek niedźwiedzi 1 łyżka
  • bułka tarta 2 łyżki
  • sól
Składniki