Ziemniaki jak z ogniska.

Ziemniaki jak z ogniska.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepis na te pyszne ziemniaki krąży po sieci od dłuższego czasu, skusiłam się i ja. Ziemniaki faktycznie smakują jak te z ogniska, które jadłam za dzieciaka, a zapach jak się pieką w piekarniku nieziemski. Kto ich jeszcze nie próbował, koniecznie musi nadrobić zaległości ???? Myślę, że super również sprawdzą się na grillu, do pieczonej kiełbaski czy karkóweczki, kto bardziej miastowy to pewnie nawet się nie skapnie, że to ziemniaki z piekarnika, taki psikus ???? Wcinamy je w całości, ze skórką, można je robić kiedy nas tylko najdzie ochota.

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • opcjonalnie przyprawa do ziemniaków do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki użyć najlepiej takie nieduże, porządnie wyszorować pod strumieniem bieżącej wody, wrzucić do miski z wodą, następnie każdy ziemniak po kolei, obtaczać w mieszance mąki z przyprawami ( mąkę wymieszać z solą i wędzoną papryką, ja dałam jeszcze czosnek granulowany), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 C ok. 1 godz.
    Podawać z ulubionymi dodatkami, polecam na obiad jak i na grilla dla gości, super sprawa.

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 23 czerwca
Wyglądają bardzo zachęcająco!
Składniki
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pół szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • opcjonalnie 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • opcjonalnie przyprawa do ziemniaków do smaku
Składniki