Ziemniaczki barbecue i cytrusowe - pieczone

Ziemniaczki barbecue i cytrusowe - pieczone
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pieczone ćwiartki ziemniaków to nie tylko dodatek do mięs i ryb, ale także świetna przekąska imprezowa.

Składniki

  • ZIEMNIAKI BARBECUE:
  • Nieduże ziemniaki - 10szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos barbecue (u mnie słodki) - 3 łyżki
  • Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka
  • ZIEMNIAKI CYTRUSOWE:
  • Nieduże ziemniaki - 15szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Trawa cytrynowa suszona mielona - 1 łyżka
  • Sok z limonki lub cytryny - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładanie szorujemy, nie obieramy. Kroimy w ćwiartki.
    Obie porcje ziemniaków mieszamy dokładnie z odpowiednimi przyprawami.

    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 40-45 minut.

  2. Ziemniaki podajemy z sosem tzatziki, lub sosami na bazie majonezu. Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.

Komentarze do przepisu (1)

konhambos 09 stycznia 2021
Fantastyczny pomysl na ziemniaki. Obydwie wersje bardzo mi sie podobaja.
Składniki
  • ZIEMNIAKI BARBECUE:
  • Nieduże ziemniaki - 10szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos barbecue (u mnie słodki) - 3 łyżki
  • Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka
  • ZIEMNIAKI CYTRUSOWE:
  • Nieduże ziemniaki - 15szt
  • Olej - 2 łyżki
  • Trawa cytrynowa suszona mielona - 1 łyżka
  • Sok z limonki lub cytryny - 1 łyżka
  • Zioła prowansalskie - 2 łyżki
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Chilli suszone w płatkach - 1 łyżeczka
Składniki