Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni

Zielone pesto z prażonymi pestkami dyni
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na zielone i aromatyczne pesto z prażonymi pestkami dyni z nutą ostrego i delikatnie orzechowego smaku sera Cheddar. Pesto świetnie komponuje się z makaronem.

Składniki

  • 130 g świeżych listków bazylii
  • 60 g prażonych pestek dyni
  • 60 g sera Cheddar
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do rozdrabniacza wkładamy prażone pestki dyni i miksujemy. Rozdrobnione pestki przesypujemy do naczynia.

    Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

    Następnie do rozdrabniacza dodajemy listki bazyliowe, 2 do 3 ząbków czosnku, starty ser Cheddar i około 2 łyżek oliwy z oliwek. Wszystko rozdrabniamy przez chwilę, nie dopuszczając do powstania jednolitej papki.

    Do delikatnie rozdrobnionej zawartości dodajemy wcześniej zmiksowane pestki dyni oraz pozostałą część oliwy z oliwek. Wszystko miksujemy przez kilka sekund. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (12)

Konto usunięte 17 października 2014
chyba Powinnaś pomyśleć o własnej produkcji różnych past :-)i innych potraw :-) każdy kolejny Twój przepis... Czytaj całość »
chyba Powinnaś pomyśleć o własnej produkcji różnych past :-)i innych potraw :-) każdy kolejny Twój przepis jest co raz bardziej ciekawy i smaczny :-), a patrząc na zdjęcia chciałabym natychmiast spróbować :-)
Ewus71 17 października 2014
Przepis wart uwagi ,naprawdę masz super przepisy na pasty . Czytając składniki wynika że pesto jest bardzo... Czytaj całość »
Przepis wart uwagi ,naprawdę masz super przepisy na pasty . Czytając składniki wynika że pesto jest bardzo smaczne ,wygląda kusząco
Jeśli będziesz miała sklep internetowy ...zamówię sobie któryś słoiczek .....
Pozdrawiam serdecznie
BEATA1978 17 października 2014
Kasiu pyszności :))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 130 g świeżych listków bazylii
  • 60 g prażonych pestek dyni
  • 60 g sera Cheddar
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Składniki