Żeberko wędzone

Żeberko wędzone
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: drNowak
Super dodatek do zup. Żeberka nie da się nastrzykać, dlatego nakłuwam je stemplem do mięsa. Pekluję razem ze szynkami ok. 5-6 dni. Wędzę 5-6 godzin i parzę.

Składniki

  • Żeberka pasek ok.1 kg
  • Solanka: woda (0,5l), Sól peklowa 20g /kg mięsa , sól niejodowana 20g /kg mięsa
  • Przyprawy: Czosnek ( 2-3 ząbki świeżego), Ziele angielskie (kilka ziaren), Liść laurowy (3-4 szt.)

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    1. Przygotować solankę peklującą: 0,5 l wody na kg mięsa + sól peklowa + przyprawy i zagotować
    2. Żeberka ponakłuwać i włożyć do solanki
    3. Odstawić w chłodne miejsce (max. 8 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre)
    4. Żeberka wyjąć i opłukać
    7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

  2. Wędzenie:
    1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
    2. Wędzić ok.5-6 h w temp. 40 st. C

  3. Parzenie:
    1. Zagotować wodę do 75 st. C
    2. Włożyć żeberka i rozpocząć parzenie
    3. Całkowity czas to 50min /kg mięsa (do 75 st. C wewnątrz mięsa)

Składniki
  • Żeberka pasek ok.1 kg
  • Solanka: woda (0,5l), Sól peklowa 20g /kg mięsa , sól niejodowana 20g /kg mięsa
  • Przyprawy: Czosnek ( 2-3 ząbki świeżego), Ziele angielskie (kilka ziaren), Liść laurowy (3-4 szt.)
Składniki