Zaprawa witaminowa do sałatek

Zaprawa witaminowa do sałatek
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Szukając inspiracji na lekkie dania z warzywami natknęłam się w moim starym zeszycie z roku 1986 na ten właśnie przepis. Wypróbowałam, skosztowałam i powiem Wam...rewelacja! Taki olej po przecedzeniu używa się do świeżych sałatek, a zieleninę dodaje do zup, sosów czy pieczonych lub duszonych warzyw. Polecam ten przepis :)

Składniki

  • Natka pietruszki drobno posiekana 3 łyżki
  • Koperek drobno posiekany 1 łyżka
  • liście selera posiekane 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Olej roślinny 1 szklanka
  • Sok z cytryny z 1 szt.

Przygotowanie

  1. Zieleninę utrzeć z solą, najlepiej za pomocą moździerza, dodać - rozcierając -olej, następnie sok z cytryny.

  2. Wszystko dokładnie wymieszać, przelać do słoika i pozostawić na 24 godziny.

  3. Następnie przecedzić, wlać do butelki z zakrętką i przechowywać w chłodnym miejscu.
    Tak przygotowana zaprawa może być używana przez 8-10 dni.

Składniki
  • Natka pietruszki drobno posiekana 3 łyżki
  • Koperek drobno posiekany 1 łyżka
  • liście selera posiekane 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Olej roślinny 1 szklanka
  • Sok z cytryny z 1 szt.
Składniki