Zapiekany szpinak

Zapiekany szpinak
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Szpinak oprócz tego, że jest zdrowy, ciekawie przyrządzony jest naprawdę pyszny. Jako dziecko nie przepadałam za nim, ale teraz wprost uwielbiam. O dziwo mój syn również ???? Prażone migdały świetnie podkreślają smak szpinaku i smakowicie chrupią. Polecam jako dodatek do mięsa, makaronu lub samodzielnie.

Składniki

  • Szpinak - świeży - 1 kg
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Płatki migdałowe - 50 g
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka - 1 łyżka
  • Rosół warzywny - 1/2 szkl.
  • Śmietana 30% - 150 g
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz kajeński - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Ser żółty - tarty - 100 g

Przygotowanie

  1. Szpinak starannie płuczemy w wodzie. W garnku zagotowujemy osoloną wodę i blanszujemy świeży szpinak przez 1 minutę, po czym przelewamy zimną wodą i pozostawiamy w sitku do ocieknięcia.

    Formę żaroodporną smarujemy tłuszczem. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szpinaku. Płatki migdałowe prażymy na patelni bez tłuszczu. Szpinak przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy połową prażonych migdałów.

  2. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę i zasmażamy ją na złoty kolor. Intensywnie mieszając dodajemy rosół i śmietankę. Sos gotujemy około 5 minut na średnim ogniu, a następnie przyprawiamy sokiem z cytryną, solą i pieprzem. Mieszamy z tartym żółtym serem. Szpinak polewamy sosem i posypujemy resztką płatków migdałowych. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Smacznego!

Składniki
  • Szpinak - świeży - 1 kg
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Płatki migdałowe - 50 g
  • Masło - 1 łyżka
  • Mąka - 1 łyżka
  • Rosół warzywny - 1/2 szkl.
  • Śmietana 30% - 150 g
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Pieprz kajeński - do smaku
  • Sól - do smaku
  • Ser żółty - tarty - 100 g
Składniki