Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaskocz bliskich i zrób, zamiast tradycyjnych uszek małe pierożki. Jest to bardzo prosty przepis.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 79
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 138
Składniki
Umyte pieczarki drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula lekko się zrumieni dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody. Dodajemy majeranek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy żółtko, bułkę tartą, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, szczyptę soli, 2 łyżki oleju i wodę. Zagniatamy ciasto.
1 sposób: Wyrobione ciasto cienko rozwałkować, po czym kieliszkiem wykroić małe krążki; na każdym z nich ułożyć porcję nadzienia ( wielkości orzecha laskowego), nakryć drugim krążkiem i starannie zlepić brzegi (ja użyłam widelca).
2 sposób: Takie samo wykonanie jak wyżej z tym, że w drugiej opcji użyłam foremki gwiazdki. Pierożki można zrobić wcześniej i zamrozić. Życzę smacznego :-)