Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wspomniałem wcześniej, jeśli mamy upiec własny prawdziwy chleb musimy zacząć od zakwasu. Oczywiście, jeśli mamy wśród rodziny lub znajomych kogoś, kto już piecze chleb, to możemy poprosić o trzy łyżki zakwasu. Wtedy pszenny chleb możemy piec tego samego dnia. Jeśli nie, potrzebujemy pięciu dni, aby był gotowy do użycia.
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 257
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 427
Polecam.
Odsłon: 809
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 257
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 369
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 427
Polecam.
Odsłon: 809
Składniki
I dzień wieczór 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 jasnej 100 g letniej wody wymieszać dokładnie wszystkie składniki ( konsystencja gęstej śmietany) przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin
II dzień rano dokładnie mieszamy przykrywamy i zostawiamy do wieczora wieczorem dodajemy 50 g mąki 50 g letniej wody dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 h
III dzień wieczorem 50 g mąki 50 g wody mieszamy odstawiamy na 12 h
IV dzień rano mieszamy, wieczorem dodajemy 50 g mąki 50 g wody mieszamy odstawiamy na 12 h
V dzień rano zakwas powinien być gotowy Z aktywnego zakwasu 3 łyżki przekładamy do czystego słoika, lekko kładziemy na wierzch pokrywkę i chowamy do lodówki.
Ten, który hodujemy dokarmiamy ponownie i możemy piec nasz chleb.