Zakwas żytni.

Zakwas  żytni.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Zakwas postanowiłam zrobić z myślą o pieczeniu chleba. Muszę stwierdzić że świetnie się udał. Ustawione miałam obok kuchenki , aby było ciepło.

Składniki

  • mąka żytnia typ. 2000
  • woda

Przygotowanie

  1. Mąkę żytnią 5 łyżek mieszam z 50 ml. ciepłej wody w misce. Odstawiam w ciepłe miejsce. Najlepiej przykryć ściereczką Ja mam przykrywkę z dziurkami , dzięki temu jest dopływ powietza. Co ok. 24 godziny przez okres 4 dni dodawałam po 5 łyżek mąki i 50 ml. wody mieszając.

  2. Najlepiej zrobić w jakiejś większej misce. Na piąty dzień zakwas jeśli nie jest mi akurat potrzebny wkładam do słoika i lodówki. W lodówce może być ok.5 tygodni.

Składniki
  • mąka żytnia typ. 2000
  • woda
Składniki