Zakwas prosty

Zakwas prosty
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Najprostszy przepis na zakwas. Wystarczy, że macie w domu mąkę żytnią razową a możecie go zrobić w kilka minut. Polecam!

Składniki

  • mąka żytnia razowa 10 dkg
  • woda przegotowana (letnia) 1/2 litra

Przygotowanie

  1. Do słoika wsypujemy mąkę, wlewamy ciepłą wodę, mieszamy. Pamiętajmy, aby woda nie była gorąca, bo wówczas mąka nam się zaparzy i z zakwasu "nici".
    Słoik przykrywamy lnianą ściereczką, obwiązujemy sznureczkiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 4- 5 dni.
    W tym czasie codziennie mieszamy zakwas i sprawdzamy czy jest już wyczuwalny lekko kwaskowy zapach. Jeżeli tak to znaczy, że zakwas nadaje się do użycia. U mnie był dobry po 5 dniach, ale może się zdarzyć, że już po 3 będzie miał charakterystyczny kwaskowaty zapach, wszystko zależy od temperatury pomieszczenia, im cieplej tym zakwas szybciej fermentuje.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 18 marca 2015
Praktyczny i bardzo przydatny przepis -już niebawem :)
GREGORHSPEED 18 marca 2015
Muszę się na taki skusić.
Isabell47 28 marca 2015
Ja dodaje jeszcze 2-3 zabki czosnku.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka żytnia razowa 10 dkg
  • woda przegotowana (letnia) 1/2 litra
Składniki