Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas przygotować przynajmniej na tydzień przed planowanym gotowaniem żuru.
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 35
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 90
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 109
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 77
Dzisiaj bardzo proste , szybkie i smaczne zapiekanki z pieczarkami. Polecam
Odsłon: 35
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 90
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 109
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 77
Składniki
Do wyparzonego 1,5 l słoja wlać wodę, powoli wsypywać mąkę, mieszając. Mąka powinna namoknąć i opaść na dno. Włożyć lekko rozgniecione ząbki czosnku.
Można dodać skórkę chleba, przyspieszy to fermentację. Przykryć i obwiązać gazą lub lnianą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, np. przy kuchence na której gotujemy lub przy kaloryferze. Najlepszą opcją będzie piec kaflowy, jeżeli jesteście w jego posiadaniu :)
W ciągu 2-3 dni powinna się odbyć burzliwa fermentacja, a do 7 dni zakwas powinien być gotowy. Należy wtedy rozlać go do butelki, szczelnie zakręcić i odstawić do lodówki.
Zakwas można przechowywać przez około 2-3 tygodnie.