Zakwas na jogurcie (dla zabieganych)

Zakwas na jogurcie (dla zabieganych)
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Ostatni dzwonek, aby nastawić zakwas na świąteczny żurek. Przepis, który podaję poniżej jest ekspresowy, dzięki dodatkowi jogurtu. Po trzech dniach można próbować wykorzystać zakwas czy to do żurku, czy przy pieczeniu chleba. Tak więc jeżeli jeszcze nie nastawiliście zakwasu, możecie to zrobić korzystając z tego przepisu. Spokojnie zdążycie ze wszystkim.

Składniki

  • mąka żytnia razowa typ 2000 2 szklanki
  • przegotowana woda (letnia) 2 szklanki
  • jogurt naturalny 1 łyżka (kopiata)

Przygotowanie

  1. Pierwszego dnia do szklanego słoja wsypujemy szklankę mąki, wlewamy połowę wody przewidzianej w przepisie, dodajemy jogurt, dobrze mieszamy wszystkie składniki. Słoik przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy resztę mąki i wlewamy kolejną szklankę wody. Mieszamy całość, ponownie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zakwas powinien nadawać się do użycia. Jeżeli macie wątpliwości można go jeszcze odstawić na kolejną dobę, na pewno na tym nie straci.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

monikagotuje 31 marca 2015
robię zakwas,ale z jogurtem nie znałam,ciekawy pomysł,pozdrawiam
BEATA1978 31 marca 2015
Jogurt przyspiesza fermentację i to jest plus :)
Składniki
  • mąka żytnia razowa typ 2000 2 szklanki
  • przegotowana woda (letnia) 2 szklanki
  • jogurt naturalny 1 łyżka (kopiata)
Składniki