Zakwas na chleb

Zakwas na chleb
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rossi
Zakwas do wypieku domowego chleba.

Składniki

  • Pierwszy dzień:
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mąki żytniej lub razowej
  • 2-5 dzień
  • łyżka mąki razowej
  • łyżka wody

Przygotowanie

  1. Pierwszego dnia nastawiamy zakwas następująco: do słoika wlewamy pół szklanki wody o temperaturze około 35-40 stopni Celsjusza (nie wyższej). Do tego dodajemy pół szklanki mąki żytniej i mieszamy (zakwas ma osiągnąć postać gęstej śmietany). Przykrywamy ściereczką lub gazą może być pokrywka od słoika (tylko nie zamykamy szczelnie słoika aby gazy tworzące się w czasie fermentacji miały jak odchodzić).

  2. Przez kolejne 4 dni do słoika z zakwasem dodajemy łyżkę wody i łyżkę mąki żytniej lub razowej. Zakwas gotowy jest po 5 dniach od nastawienia. Zakwas można przechowywać w lodówce około 2 tygodni (jeżeli przez pewien czas nie planujemy pieczenia chleba).

Składniki
  • Pierwszy dzień:
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mąki żytniej lub razowej
  • 2-5 dzień
  • łyżka mąki razowej
  • łyżka wody
Składniki