Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1742
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 602
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 131
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1742
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 248
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 114
Składniki
Zagotować 1 litr wody i ostudzić aby była letnia. Ząbki czosnku obrać, naciąć i zmiażdżyć, dorzucić do wody. Dodać mąkę (żytnia razowa typ 2000) i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć spodkiem (ale nie szczelnie) i nakryć szmatką (można też zrobić przykrywkę z pergaminu). Odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać. Po tym czasie żurek jest gotowy. Można go od razu dodawać do zupy (żurek, zalewajka) jak i przechowywać w lodówce (po zagęszczeniu mąką razową nadaje się jako zakwas do pieczenia chleba).