Zacierki z tartych ziemniaków.

Zacierki z tartych ziemniaków.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wiech_K
Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.

Składniki

  • Ziemniaki - ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana - ok. 25 dag
  • mąka pszenna - ok. 15 dag
  • jajko
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odlej płyn, ale nie trzeba ich dokładnie odciskać. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

  2. Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną.Posól do smaku. Ja dodałem jeszcze nieco mąki pszennej, bo było za rzadkie. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i za pomocą "kluskownicy" przecieraj kluseczki na wrzątek. Można je również wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia i wyciągnij łyżką cedzakową. Kluski gotuj mniejszymi partiami, aby wszystkie były jednakowo ugotowane.

  3. Podawałem je z pieczenią cielęcą i mizerią.

Składniki
  • Ziemniaki - ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana - ok. 25 dag
  • mąka pszenna - ok. 15 dag
  • jajko
  • sól do smaku
Składniki