Wytrawny tort naleśnikowy z dzikim czosnkiem, łososiem i kawiorem

Przepis dnia 2018-04-14
Wytrawny tort naleśnikowy z dzikim czosnkiem, łososiem i kawiorem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: FoodSafari
Wykwintny, a jednocześnie bardzo prosty w wykonaniu tort naleśnikowy.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe: szklanka mleka 100 ml wody gazowanej 200 g mąki pół łyżeczki soli ziołowej 2 garści świeżego czosnku niedźw
  • przełożenie: 1 kg kremowego serka naturalnego 50 g kawioru czarnego 50 g kawioru czerwonego 200 g wędzonego łososia sok z połow
  • dekoracja: 100 g wędzonego łososia w plastrach listki czosnku niedźwiedziego 50 g czerwonego kawioru peklowane żółtko

Przygotowanie

  1. ciasto naleśnikowe:
    Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Odstawiamy na 30 minut. Następnie smażymy naleśniki na patelni z nieprzywierającą powłoką.

    przełożenie:
    Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, kroimy go na kawałki.

    Naleśniki smarujemy serkiem. Następnie kładziemy po łyżeczce czerwonego i czarnego kawioru, rozsmarowujemy po powierzchni serka, posypujemy kawałkami łososia i tak postępujemy do wykończenia składników. Pierwszą warstwą powinien być naleśnik posmarowany serkiem i przybrany posiekanym czosnkiem niedźwiedzim kawałkami łososia, kawiorem oraz peklowanym żółtkiem.

    Torcik odstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, by zastygł i dobrze się kroił.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 08 kwietnia 2018
Jak jeszcze coś jest to zaraz mogę wpaść :)
Składniki
  • ciasto naleśnikowe: szklanka mleka 100 ml wody gazowanej 200 g mąki pół łyżeczki soli ziołowej 2 garści świeżego czosnku niedźw
  • przełożenie: 1 kg kremowego serka naturalnego 50 g kawioru czarnego 50 g kawioru czerwonego 200 g wędzonego łososia sok z połow
  • dekoracja: 100 g wędzonego łososia w plastrach listki czosnku niedźwiedziego 50 g czerwonego kawioru peklowane żółtko
Składniki