Wytrawne pieczarki do słoików

Wytrawne pieczarki do słoików
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Aromatyczne pieczarki na zimę na sałatki i surówki.

Składniki

  • Pieczarki 1 kg
  • wino białe wytrawne 1 litr
  • Czosnek 2 zabki
  • oliwa do smażenia
  • Składniki na marynatę:
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka
  • ocet czerwony 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Natka pietruszki 1 pęczek

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Pieczarki dokładnie opłukać i osuszyć. Wino zagotować, wrzucić pieczarki obgotować przez kilka minut i odcedzić. Oliwę rozgrzać na patelni z pokrojonym czosnkiem, wrzucić pieczarki i chwilę podsmażyć, cały czas mieszając. Wszystkie składniki na marynatę zmiksować. Do wyparzonych słoików przełożyć pieczarki, obłożyć natką pietruszki, zalać marynatą, szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 15 minut.

Komentarze do przepisu (1)

gochna55 11 sierpnia 2016
Takich jeszcze nie robiłam - ale zrobię bo dostałam "ślinotoku"
Składniki
  • Pieczarki 1 kg
  • wino białe wytrawne 1 litr
  • Czosnek 2 zabki
  • oliwa do smażenia
  • Składniki na marynatę:
  • Oliwa z oliwek 1 szklanka
  • ocet czerwony 1/2 szklanki
  • sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
  • Natka pietruszki 1 pęczek
Składniki