Wiosenny kalafior

Wiosenny kalafior
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Kalafior gotowany podany z zasmażką z masła i bułki tartej z dodatkiem cebulki, doprawiony na lekko pikantnie i posypany szczypiorkiem

Składniki

  • kalafior 1 szt
  • dymka ze szczypiorkiem 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • papryka ostra duża szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kalafiora oczyszczamy i gotujemy w całości w osolonej wodzie. gdy kalafior się gotuje przygotowujemy zasmażkę:masło roztapiamy w rondelku, dodajemy bułkę tartą, paprykę, sól i pieprz. Podsmażamy do czasu aż bułka tarta lekko się zrumieni. Dymkę oczyszczamy, drobno kroimy, dodajemy do zasmażki i razem chwilkę podsmażamy. Szczypiorek drobno siekamy. Kalafiora odsączamy, układamy na talerzu, polewamy zasmażką i posypujemy szczypiorkiem.

Składniki
  • kalafior 1 szt
  • dymka ze szczypiorkiem 1 szt
  • masło 2 łyżki
  • bułka tarta 2 łyżki
  • papryka ostra duża szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Składniki