Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta już coraz bliżej, więc i pracy w kuchni coraz więcej. Warto dobrze zorganizować sobie ten czas, aby przygotowania były dla nas radością, a nie niepotrzebną nerwówką. Wiele dań można przygotować wcześniej i zamrozić, a w Wigilię cieszyć się ich smakiem. Jedną z nich są uszka do barszczu. Wczoraj poświęciłam ich trochę czasu, ale opłaciło się :) Zapraszam!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1829
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 96
Składniki
FARSZ Pieczarki umyć i w razie potrzeby obrać. Cebulkę i czosnek drobno posiekać (najlepiej przy pomocy siekacza). Pieczarki również drobno posiekać. W garnuszku rozgrzać masło, podsmażyć chwilę cebulkę z czosnkiem, a następnie dodać pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu do miękkości grzybów. CIASTO W wodzie rozpuścić masło, a następnie dolać do przesianych przez sitko obu mąk. Wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne. Gotowe ciasto cienko rozwałkować i wykroić kwadraty. Na sam środek kwadratu położyć farsz, zawinąć w trójkącik, a końce ze sobą zlepić. Tak przygotowane uszka gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnie.
Z podanych porcji wychodzi ok. 30 sztuk uszek.
ZAMROŻENIE Ugotowane uszka polać rozpuszczonym masłem, aby się nie posklejały porozkładać osobno i zostawić do wystygnięcia. Gdy są zimne zamrozić (też najlepiej porozdzielane od siebie).
Smacznego :)