Wigilijne ptysie

Wigilijne ptysie
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Przepis na niecodzienne ptysie.

Składniki

  • Mleko 250 ml
  • Masło roślinne 4 łyżki
  • Mąka pszenna 150 gram
  • Jajka 5 szt.
  • Sól do smaku
  • Składniki na nadzienie:
  • Fasola JAŚ 8 dag
  • Żółtko jaja 2 szt.
  • Pieczarki świeże 20 dag
  • Masło roślinne 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cząber do smaku
  • Tłuszcz do formy
  • Mąka do formy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie nadzienia:
    Fasolę namoczyć i ugotować z dodatkiem soli po czym odcedzić. Następnie wymieszać z żółtkami i smażyć na maśle kilka minut, stale mieszając. Pieczarki oczyścić, opłukać, cienko pokroić i przysmażyć na maśle. Wymieszać z fasolą i dobrze przyprawić do smaku.
    Przygotowanie:
    Mleko zagotować z masłem z dodatkiem soli, wsypać mąkę, odstawić z ognia i szybko mieszać do rozbicia grudek. Następnie ponownie garnek wstawić na ogień, lekko podgrzewać, stale mieszając aż ciasto stanie się lśniące. Przestudzić i miksować dodając stopniowo po jednym jajku. Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i wyciskać masę szprycą lub kłaść łyżką odpowiednie kształty. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut, nie otwierając piekarnika. Po upieczeniu i przestudzeniu, przeciąć nożem na połówki, przygotowaną masą napełnić ptysie i gotowe podgrzać przed podaniem.

Składniki
  • Mleko 250 ml
  • Masło roślinne 4 łyżki
  • Mąka pszenna 150 gram
  • Jajka 5 szt.
  • Sól do smaku
  • Składniki na nadzienie:
  • Fasola JAŚ 8 dag
  • Żółtko jaja 2 szt.
  • Pieczarki świeże 20 dag
  • Masło roślinne 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cząber do smaku
  • Tłuszcz do formy
  • Mąka do formy
Składniki